0530 884 18 17
Otobüscüler Sitesi 177. Cad.
No:16/44 Yenimahalle/Ankara
İlk olarak Çin’in Wuhan bölgesinde, 2019 yılı Aralık ayının başında görülüp, bu bölgedeki yetkililer tarafından tanımlandığı için gayri resmi Wuhan koronavirüsü adıyla da bilinen yeni koronavirüs solunum yolu enfeksiyonuna neden olan ve insandan insana geçebilen bulaşıcı bir virüstür.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından virüsün resmi adı SARS-CoV-2 (Şiddetli Akut Solunum Sendromu-Koronavirus-2) olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü virüsün neden olduğu hastalığı tanımlamak için COVID-19 terimini kullanmaktadır.
30 Ocak 2020’de CoViD-19, Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel bir sağlık acil durumu ilan edilmiştir. 11 Mart 2020 tarihinde ise virüs pandemi, yani küresel salgın hastalık olarak ilan edilmiştir.
Yeni Coronavirus Nedir? (Covid-19)
Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Vuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı ile tanımlanan yeni viral solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın damlacık ve temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Oluşturduğu küresel salgın durumundan ötürü pandemi olarak tanımlanmaktadır.
Yeni koronavirüs hem hayvanları, hem de insanları etkileyebilen koronavirüs ailesinin bir türüdür. Geçmişe bakıldığında koronavirüs ailesinden bazı farklı virüslerin, MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) gibi şiddetli görülen solunum hastalıklarına sebep olduğu görülmektedir.
Koronavirüsler, elektron mikroskobuyla bakıldığından yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de taç anlamına gelen koronadan kelimesiyle adlandırılmışlardır
Toplumumuzda yıllardır koronavirüsler görülmektedir. Bunların en basitleri ve en sık görüleni nezledir. Burun akıntısıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan, 20 farklı virüs türünün bir grubu da koronavirüstür.
Zaman zaman koronavirüsler insanlar ve hayvanlar arasında geçiş gösterebilmektedir. Virüslerin genetik bilgisi, RNA’sının mutasyona uğraması sebebiyle değişiklik göstermektedir. Özellikle yüzey proteinlerinde hücreye tutunup, içeriye girmekte kullandığı proteinlerde değişiklik yaratarak, daha önce oluşmuş bağışıklık sisteminden kaçmakta, hem de daha hızlı çoğalıp hücrelere çok daha fazla zarar verebilmektedir.
Daha önce SARS adı verilen virüs, bugünkü yeni koronavirüse çok benzer bir hastalık oluşturdu. SARS ismi, şiddetli akut solunum sendromunun İngilizce karşılığının baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş isimdir. Günümüzde gündemde olan koronavirüs için de, ikinci SARS virüsü benzetmesi kullanılmaktadır.
Bunun dışında koronavirüs ailesinden bir başka virüs de ciddi hastalık oluşturabilme potansiyeli ve neden olduğu salgınlarla dünya gündemine gelmişti. MERS ismi verilen, Orta Doğu Solunum Sendromu, develerden insanlara geçiş gösteren bir koronavirüs türünün neden olduğu hastalık, bir süre Orta Doğu bölgesinde bir epidemi oluşturmuştur. Şu anda etkilerini gördüğümüz koronavirüs hastalığının, ilk olarak 2019 yılında tanımlanması nedeniyle, küresel olarak kabul gören adı CoViD-19’dur.
COVID-19’un belirtileri nelerdir?
COVID-19’un en yaygın semptomları ateş, kuru öksürük ve yorgunluktur. Daha az yaygın olan ve bazı hastaları etkileyebilecek diğer semptomlar arasında ağrı ve sızılar, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, konjunktivit, boğaz ağrısı, ishal, tat veya koku kaybı veya ciltte kızarıklık veya parmaklarda veya ayak parmaklarında renk değişikliği sayılabilir. Bu semptomlar genellikle hafiftir ve yavaş yavaş başlar. Bazı insanlar enfekte olur, ancak yalnızca çok hafif semptomlar görülür.
Çoğu kişi (yaklaşık% 80), hastanede tedaviye ihtiyaç duymadan hastalıktan iyileşir. COVID-19 alan her 5 kişiden yaklaşık 1’i ciddi şekilde hastalanır ve nefes almakta güçlük çeker. Yaşlı insanlar ve yüksek tansiyon, kalp ve akciğer sorunları, diyabet veya kanser gibi altta yatan tıbbi sorunları olanlar, ciddi hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Bununla birlikte, herkes COVID-19’u yakalayabilir ve ciddi şekilde hastalanabilir. Nefes almada güçlük / nefes darlığı, göğüs ağrısı / basınç veya konuşma veya hareket kaybı ile ilişkili olarak ateş ve / veya öksürük yaşayan her yaştan insan derhal tıbbi yardım almalıdır. Mümkünse önce sağlık görevlisini veya tesisi aramanız tavsiye edilir, böylece hasta doğru kliniğe yönlendirilebilir.
Yeni Coronavirüsten Korunma Yolları
İnsandan Evcil Hayvanlara Korona Bulaşır Mı?
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var ki Corona virüsü yalnızca insanlarda bulunmaktadır. Ve insanlara bulaşmaktadır. İnsanlardan hayvanlara ya da hayvanlardan insanlara geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsü konusunda yalnızca insanları risk grubu altında görmektedir. Evcil hayvanlar konusunda herhangi bir açıklamada bulunulmamıştır. Şu ana dek korona virüsünün insanlardan evcil hayvanlara veya ecvil hayvanlardan insanlara geçtiğine dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Yani kedi ve köpek sahiplerinin evcil hayvanlarının taşıyıcı olduğunu düşünerek endişe etmesine gerek yoktur. Virüs evcil hayvanlara geçmese bile evcil hayvan sahipleri kendilerine dikkat ederek evcil hayvanlarının bakımını aksatmamalıdır.
Corona virüsü kedi ve köpeklere herhangi kötü bir etki yaratmamaktadır. Bu nedenle özellikle virüs vardır korkusu ile sokak hayvanlarından uzak durmanız gerekmemektedir. Virüs nedeni ile karantinaya giren kişi sayısı bir hayli fazla ve bu sayı her geçen gün büyük bir hızla artmaktadır. Bu durumda ise sokak hayvanlarının su ve yiyecek ihtiyaçları karşılanamamaktadır. Bu durumda en doğru şey tabii ki de karantina altına girmek olacaktır, fakat tüm önlemlerinizi alarak 5 dakika sokağa çıkabilir ve sokakta yaşayan dostlarımıza yiyecek, su ve sevgi ihtiyacını verebilirsiniz. Taşıyıcı sınıfına girmedikleri için sokak hayvanlarını sevmekten çekinmeyin. İnsanların sokakta az zaman geçirdiği saatleri tercih ederek sokak hayvanlarını ziyaret edebilirsiniz. Onların tek ihtiyacı olan şey sevgi!
Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle irtibata geçin
İletişimMağazamız hizmetinize girmiştir. Siparişlerinizi mağazamız üzerinden verebilirsiniz. Kapat